Погледајте наша видео–упутства

Уколико желите да погледате детаљнија упутства о свим могућностима платформе, кликните овде.

Најчешћа питања и одговори

Уколико први пут приступате Е-учи платформи, потребно је да се региструјете. На почетној страници сајта www.euci.rs у горњем десном углу можете видети опцију: „Пријава” . Кликните на опцију и отвориће се нова страна, на којој у горњем десном углу постоје две опције „Пријава” и „Регистрација”. Кликните на опцију „Регистрација”. Прво поље које морате попунити да бисте се регистровали јесте: „Тип корисничког налога”. Из падајућег менија бирате једну од три понуђене опције: Наставник, Родитељ/старатељ, Ученик. Након тога морате попуните обавезна поља: „Име”, „Презиме” и „Датум рођења”. Поље „Средње име” није неопходно попунити. Након што сте попунили сва обавезна поља, кликните на дугме „Следећи корак”.

Уколико се региструјете са типом корисничког налога Наставник или Родитељ/старатељ, следећи корак је упис имејл адресе. Неопходно је да кликнете на опцију којом прихватате Услове коришћења наше платфоме, а затим на дугме „Регистрација”. Овим сте послали захтев за регистрацију. Након слања пријаве, за неколико минута ће вам стићи имејл са активационим линком на адресу коју сте унели у поље „Имејл”. Након што кликнете на линк из имејла, потребно је да унесете своју лозинку коју ћете користити за пријаву на нашу платформу. Након што унесте вашу лозинку и кликнете на опцију „Укуцај лозинку” ваш налог ће постати активан и од тог тренутка можете користити Е-учи. Сваки следећи пут када будете желели да приступите свом налогу, у горњем десном углу одаберите опцију „Пријавите се”. Уколико сте наставник или родитељ/старатељ ваше корисничко име је имејл адреса коју сте користили приликом регистрације.

Како су вам за приступ Е-учи неопходни корисничко име и лозинка које сте изабрали, препоручујемо вам да ове податке запишете и чувате их на сигурном месту..

Напомена: Ако вам се имејл са активационим линком не појављује у фолдеру „Пошта (Inbox)”, проверите да ли је имејл аутоматски пребачен у подфолдер „Промоције (Promotions)” или у подфолдер „Spam”. Ако вам не стиже потврдни линк ни у један фолдер на вашу имејл адресу, контактирајте нас на: tehnickapodrska@euci.rs или 066/801-8857.

Напомена: Ако сте заборавили своје корисничко име или лозинку, немојте правити нов налог, контактирајте нас. Уколико се региструјете са типом корисничког налога Ученик, након што попуните обавезна поља на страници за регистрацију и кликнете на дугме „Следећи корак”, отвара се нова страница са обавезним пољима: „Корисничко име” и „Имејл адреса родитеља/старатеља”. Е-учи платформа захтева да кориснички налог малолетног ученика потврди његов родитељ/старатељ. Потребно је попунити оба поља и кликнути на дугме „Регистрација”. Овим сте послали захтев за регистрацију. Након слања пријаве, за неколико минута ће на имејл родитеља/старатеља који сте навели, стићи имејл са активационим линком. Како би родитељ/старатељ довршио регистрацију свог детета, неопходно је и да сам буде регистрован на платформи. Препоручујемо да родитељ/старатељ прво региструје свој налог, а затим приступи додељивању „Лозинке” свом детету. Ученик се на платформу пријављује са корисничким именом које је сам одабрао и лозинком коју му је доделио родитељ/старатељ.

Како би корисник са типом корисничког налога Наставник могао да користи све функционалности Е-учи платформе, потребно је да има посебан кôд. Када се први пут пријавите на платформи у доњем делу екрана појавиће се порука следеће садржине: „Нећете бити у могућности да користите све фунционалности док не потврдите свој наставнички налог”. Понуђене су две опције „Затражи код” и „Унеси код”. Уколико сте добили кôд, користите опцију „Унеси код”. Уколико кликнете на опцију „Затражи код” , аутоматски ће се генерисати имејл у вашем имејл клијенту за слање нашој техничкој подршци, која ће вам доставити тражени кôд.

Напомињемо да је кôд за потврду наставничког налога јединствен, те вас молимо да га не делите са ученицима.

Уколико желите да искористите свој кôд за откључавање уџбеника, потребно је да се најпре пријавите на платформу са својим коринсичким именом и лозинком. У горњем левом углу странице појавиће се опција „Откључај уџбеник”. Кликом на опцију, отвара се поље за унос активационог кôда. Након уноса, кликните на опцију „Активирај”. Појавиће се листа свих наслова које ваш код откључава. Потребно је да кликнете на опцију „Потврди”.

Кликните на „Моја одељења“, па на опцију „додај одељење“. У пољу „школа“ крените са уписивањем имена школе у којој радите на ћирилици. Појавиће се падајући мени, из којег треба да одаберете своју школу. Кликните на „Даље“. Одаберите одељење који желите да креирате и кликните на опцију даље. Одаберите уџбенике које користите у разреду и кликните на Сачувај одељење.

Позовите ученике у свој разред тако што ћете кликнути на опцију „уреди чланове“, а затим на опцију „позовите ученике“. Добићете привремени код који морате поделити с ученицима како би приступили одељењу. Код можете копирати и на тај начин послати ученицима или аутоматски генерисати маил за ученике у свом маил клијенту. Код је активан 7 дана, а након његовог истека можете генерисати нови.

Уколико желите да промените списак ученика у свом одељењу, то можете једноставно урадити кликом на „Моја одељења”, одабиром разреда који желите да уредите и кликом на опцију „Уреди чланове”.

За додавање новог ученика у одељење кликните на опцију „Позовите ученике” након чега ће Вам бити генерисан код који морате поделити са учеником или ученицима које желите да додате у своје одељење.

За брисање једног или више ученика из одељења кликните на кућицу поред њихових имена и кликните на дугме „Уклони”.

Уколико желите да промените уџбенике које делите са одељењем то можете једноставно урадити тако што ћете кликнути на „Моја одељења”, одабрати разред у којем желите да уредите списак уџбеника и кликнути на „Уреди садржај”.

Уколико желите да додате нови уџбеник кликните на „Додај садржај”, одаберите уџбеник или уџбенике које желите да додате и потврдите одабир кликом на „Додај садржај”.

Уколико желите да избришете уџбеник који делите са ученицима, приближите курсор миша до уџбеника, кликните на опцију „Обриши” и потврдите свој избор.

Уколико из неког разлога желите да обришете одељење које сте креирали, кликните на „Моја одељења”, одаберите разред и кликом на 3 тачкице поред назива одељења изаберите опцију „Обриши одељење”. Потврдите свој избор уписом речи обриши у простору који је дат и потврдите свој избор.

Како би се придружили разреду након пријаве кликните на „придружи се“ , изаберите „разред“ и кликните на „даље“.

Упишите код који сте добили од наставника или наставнице за приступање разреду, кликните на дозволу да се ваши подаци о активности у Е-учи-ју поделе са њима те кликните на „потврди“.

Како би позвали ученике у своју породичну групу кликните на „Моја породица“, затим на „додај породичну групу“. Упишите име породице и кликните на „даље“.

Позовите ученике у своју породичну групу кликом на „позови ученике“. Добићете привремени код који морате поделити с ученицима како би приступили породичној групи. Код можете копирати и на тај начин слати ученицима или аутоматски генерисати имејл за ученике у свом имејл клијенту.

Како бисте се придружили породичној групи након пријаве кликните на „Придружи се“ , изаберите „Породица“ и кликните на „Даље“.

Упишите код који сте добили за приступање породичној групи, кликните на дозволу да се ваши подаци о активности у Е-учи-ју поделе с администратором породичне групе и кликните на „потврди“..

Поставке алата

Кликом на икону Поставке можете одредити у ком делу екрана ће Вам се приказивати алати.

Такође, овде можете изабрати желите ли да Вам мени буде позициониран на врху или дну екрана.

Овде можете изабрати желите ли да Вам мени буде позициониран на врху или дну екрана што може бити посебно корисно ако користите Е-учи на паметној табли.

Такође, овде можете изабрати желите ли да Вам мени буде позициониран на врху или дну екрана.

Поставке приказа

Кликом на „поставке приказа“ могуће је прилагодити приказ дигиталног издања. Повећавања/смањивања величине слова, укључивање и искључивање опције под називом „помоћ с дислексијом“ која ће аутоматски претворити слова у фонт који олакшава читање особама с дислексијом, затим начин приказа слова који мења слова у сва велика и на крају одабир једне од две тема саме платформе: светла и тамна.

Белешке и претрага

Уколико желите да забележите одређену наставну јединицу довољно је да је отворите и у алатима изаберете опцију „забележи”. Након тога можете у било ком тренутку приступити директно тој наставној јединици кликом на своју белешку. Могуће је додати више бележака, а можете их и обрисати кликом на канту за отпад десно.

Осим наставне јединице можете забележити и део текста, тако што ћете одабрати текст који желите, затим кликнути на „означи”. Кликом на белешку платформа вас води на наставну јединицу унутар које се налази забележени текст.

Уколико желите да претражите дигитално издање према неком појму довољно је да у алатима одаберете икону за претрагу и упишете жељени појам. Појавиће се све наставне јединице које садрже тражени појам унутар текста. Можете им директно приступити кликом на назив.

Дељење садржаја

Уколико желите да поделите одређени сегмент дигиталног издања са својим ученицима можете то једноставно учинити тако што ћете у менију одарати икону за дељење. Сви садржаји за дељење добиће посебну ознаку. Кликом на ознаку Ваш рачунар памти линк на садржај, који можете поделити у било ком систему путем којег комуницирате с ученицима. Кликом на линк ученицима се директно отвара садржај који сте му наменили.

Оловка

Када одаберете икону оловке унутар алата појави се нови мени помоћу којег можете директно писати тј. Цртати по страни видљивој на екрану.

Кликом на четкицу бирате различите опције цртања, а притиском на палету боју којом желите цртати.

Доступне су и гумица помоћу које можете обрисати записано, али и канта за отпад којом бришете одједном све што је забележено.

Посебност овог алата је што може служити и као плоча! Притиском на икону екрана добијате празну плочу по којој можете писати.

Кликом на X излазите из алата.


НАШИ ПАРТНЕРИ